Η Παπαδοπούλου Νικολέττα, υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις, είναι Λογοθεραπεύτρια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του πτυχίου της στην Λογοθεραπεία στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιωαννίνων και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη Λακωνίας.
Εισήχθη στο τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων το Σεπτέμβριο του 2005. Παράλληλα με τις σπουδές της (διάρκειας 4 ετών) παρακολούθησε στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων την αποκατάσταση λόγου, ομιλίας, φωνής και κατάποσης ατόμων με σοβαρές αναπηρίες συνέπεια βαρέων εγκεφαλικών επεισοδίων και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Κατά τη διάρκεια του Δ’ έτους σπουδών της εκπόνησε την ερευνητική διπλωματική της εργασία με θέμα «Η πρόληψη, η διάγνωση και η αντιμετώπιση γενετικών νοσημάτων σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και πολλαπλές συγγενείς ανωμαλίες». Η ερευνητική της εργασία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα το Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Παράλληλα πραγματοποιούσε και την 6μηνη πρακτική της άσκηση στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», όπου παρακολουθούσε παιδιά και έφηβους 0-18 ετών με προβλήματα όπως άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, αυτοκαταστροφικότητα, ιδέες/απόπειρες αυτοκτονίας, προβλήματα διαγωγής (συμπεριφοράς), εκρήξεις θυμού/ επιθετικότητα, διαταραχές φάσματος αυτισμού, μαθησιακές δυσκολίες, σχολική άρνηση, πένθος/χωρισμό/διαζύγιο, μετατραυματικό στρες, διαταραχές διατροφής (ψυχογενή ανορεξία/βουλιμία), νοητική υστέρηση με ή χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας, απροσεξία /υπερκινητικότητα, ψυχώσεις κλπ.
Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε να εργάζεται σαν Λογοθεραπεύτρια στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ως εξωτερικός συνεργάτης στην:
- Παιδοψυχιατρική κλινική
- Μονάδα Παιδιατρικής Ογκολογίας
- Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Α’ ΜΑΦ) Νεογνών
- Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική
- Τμήμα Γναθοπροσωπικών Ανωμαλιών, παρέχοντας υπηρεσίες διάγνωσης και αποκατάστασης σε παιδιά με προβλήματα λόγου & ομιλίας, επικοινωνίας, σίτισης, μάσησης και κατάποσης.
Παράλληλα εργάστηκε για 2 χρόνια σε ιδιωτικά κέντρα παροχής θεραπευτικών προγραμμάτων στο Κερατσίνι και στους Αμπελόκηπους, και ως ιδιώτης παρέχοντας κατ’ οίκον θεραπείες.
Τον Ιούνιο του 2012 αποφοίτησε με υποτροφία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου με ειδικότητα στη «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ».
Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές της σπουδές, δίδασκε στους φοιτητές του Δημοσίου ΙΕΚ Σπάρτης, του τμήματος «Προσχολικής αγωγής ημερησίας φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες».
Το καλοκαίρι του 2014 αποτέλεσε μέρος της επιστημονικής θεραπευτικής ομάδας ««ΕΥΕΞΙΑ» ενός Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μία σύγχρονη δομή υγείας, με ιατρικές νοσηλευτικές μονάδες, και εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα. Εκεί εκπαιδεύτηκε σε:
- Τεχνικές βελτίωσης της επικοινωνίας (εναλλακτική επικοινωνία)
- Τεχνικές βελτίωσης του λόγου (ανάκληση λέξεων, χρήση προτάσεων/φράσεων με χρήση σημασιολογικών προσεγγίσεων καθώς και φωνολογικών προσεγγίσεων)
- Τεχνικές βελτίωσης της ομιλίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης και αύξησης κινητικότητας των δομών του στοματικού μηχανισμού (χείλη, γλώσσα, παρειές, υπερώα)
- Τεχνικές επανεκπαίδευσης του μηχανισμού κατάποσης με ασκήσεις νευρομυικής λειτουργίας (μέθοδος Bobath)
- Τεχνικές επανεκπαίδευσης του μηχανισμού κατάποσης με παροχή αισθητηριακών ερεθισμάτων (θερμοκρασία, γευστικά και απτικά ερεθίσματα), με σκοπό στην αποκατάσταση ασθενών με διαταραχές στην κατανόηση του λόγου, στην εκφορά του, σε ασθενείς με δυσφαγία (διαταραχές κατάποσης) και γνωστικά ελλείμματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 εργάστηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ» που εδρεύει στην Τρίπολη, ως επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος Λογοθεραπείας. Ανέλαβε την αποκατάσταση ασθενών με:
Παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
- Κακώσεις νωτιαίου μυελού (παραπληγία, τετραπληγία)
- Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις
- Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
- Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά πλάκας )
- Παρκινσονικά σύνδρομα
- Όγκοι του νευρικού συστήματος
Παθήσεις του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος
- Πολυνευροπάθειες
- Βλάβες και Κακώσεις νεύρων
- Νόσος Κινητικού Νευρώνα , που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη σίτιση, την ομιλία, την επικοινωνία, τη συμπεριφορά και τις γνωστικές λειτουργίες.
- Ταυτόχρονα με την 8ετή της εργασία έχει ενεργή συμμετοχή σε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις που αφορούν την επιστήμη της Λογοθεραπείας.
Εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην εφαρμογή Νευρομυικής Ηλεκτρικής Διέγερσης (Ν.Μ.Ε.S.),Επιφανειακού Ηλεκτρομυογραφήματος (S.e.M.G.) και Νευρομυικής Περίδεσης (Neuromuscular Taping) σε ασθενείς με δυσφαγία, πάρεση προσωπικού νεύρου και άλλες νευρομυικές παθήσεις.
Εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην εφαρμογή της Νευρολειτουργικής Αναδιοργάνωσης της μεθόδου PADOVAN με σκοπό την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Κ.Ν.Σ που εφαρμόζεται σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα νευρολογικού χαρακτήρα, σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες του νευρικού συστήματος, καθώς και σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιακές κακώσεις.
Έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στην αξιολόγηση και την εφαρμογή τεχνικών θεραπευτικής αποκατάστασης της Παιδιατρικής Δυσφαγίας και της Δυσφαγίας Ενηλίκων.
Από τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία του Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις ενός εξειδικευμένου χώρου με στόχο και όραμα την άρτια οργανωμένη παροχή υπηρεσιών στον τομέα της Λογοθεραπείας, της Εργοθεραπείας, της Ειδικής Αγωγής και της Ψυχολογικής Υποστήριξης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Τον Ιανουάριο του 2016 λειτούργησε το παράρτημα του Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις και στην περιοχή του Γυθείου.
Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με την πορεία ανάπτυξης των πρόωρων νεογνών.
Επίσης είναι μέλος:
- του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος
- της Διεθνής, Ιατρικής, Ανθρωπιστικής & μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
- της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία.